Expressen - Kultur

Ulf Lundell sörjer den förlorade manligheten

I Ulf Lundells "Vardagar" tar sig nationalskalden an naturen, tv-utbudet och politiken.Nina Lekander fylls av ömma känslor för ensamvargen på Österlen.

Philip Roth tillhörde den sista stora generationen

Med Philip Roth går ännu ett namn ur den stora amerikanska 1930-talsgenerationen ur tiden.Victor Malm tecknar ett porträtt av en författare som med lätthet tog sig an det moderna USA:s smärtpunkter.

Akademien borde doppa huvudet i ärtsoppan av skam

Jag avundas alla som ännu inte har läst Philip Roth, skriver Gabi Glechmann.

Därför har Bergman misshandlats i Sverige

Dvd-bolaget Studio S har gjort ett hästjobb och samlat 36 Bergmanfilmer, en tv-serie och ett digert extramaterial.Hynek Pallas gläds åt att en seriös dvd-samling nu äntligen kommer till Ingmar

Kom Olof Palmes mördare från villaidyllen i Täby?

Uppgifterna från tidningen Filter väcker en rad nya frågor om Palmemordet.Jens Liljestrand skriver om ett nytt kapitel i den postmoderna berättelsen om Sverige.

Asperger remitterade oönskade element till läger

Barnläkaren som gav namn åt Aspergers syndrom verkade under nazismen.Salomon Schulman ifrågasätter dagens diagnostisering.

Nike Nylander svarar på kritiken

Dramatikern America Vera-Zavala hävdar att hon stoppats från en debatt i SVT:s "Aktuellt" när det framkom att hon skulle anklaga de stora partierna för rasism.Men enligt programledaren Nike Nylander

Lärorik Rysslandsmemoar av Magnus Ljunggren

Expressenmedarbetaren Magnus Ljunggren kommer med sina memoarer om sitt liv i Sovjetunionen och Ryssland.David Isaksson läser en bok som är läsvärd och lärorik för alla med ett intresse för grannen i

Jag läser Åsa Moberg om 1968 och känner sorg

Till 50-årsjubileet av 1968 ges Åsa Mobergs "Snart är det 1968" ut på nytt.Valerie Kyeyune Backström läser en bok som påminner om svikna förhoppningar.

Det svänger om de här novellerna

Den bosnisk-serbiska författaren Sasa Stanisic väver in både Tinder och självmordbombare i sina noveller. Annina Rabe läser både jobbig och jazzig bok.

Här är inga andra flaggor än den svenska tillåtna

På Nacka gymnasium, en av Stockholms största skolor, är bara den svenska flaggan tillåten vid studenternas utspring.Gunilla Brodrej tycker att det är ett märkligt beslut.

Godsherrar, SD-politiker och svettiga samlag

Amanda Svensson har läst Ann Heberleins romandebut.

Stina Wirsén kör rakt ner i godhetsdiket

Stina Wirséns nya "Vem"-bok kämpar hårt för att vara uppbygglig. Anna Hellgren läser en sällsynt världsfrånvänd bilderbok.

Rastlös resa genom exiltillvarons dubbelhet

Hynek Pallas nya bok är en personlig betraktelse över erfarenheten av exil och migration i Sverige.Emi-Simone Zawall läser om ett viktigt ämne som kräver att författaren sätter sig själv på spel.

För en gångs skull kanske vi bara ska säga - tack!

Kanske är dags att säga ett reservationslöst tack till alla konstnärer – för att de orkar.

Tom Wolfe drev mig att skildra Aviciis generation

Ett uttryck i amerikanska medier är WWTWD, en förkortning av What Would Tom Wolfe Do. Jan Gradvall berättar hur Tom Wolfe fick honom att sträva mot en journalistik i fullständig samklang med nuet.

Lars Lerin på Liljevalchs kommer att bli en succé

Lars Lerin visar sina akvareller på Liljevalchs i Stockholm.Nils Forsberg förutspår konstmuseets största succé någonsin.

”Han kommer för att ta emot Nobelpriset i litteratur”

Hur kan filmregissören Björn Runge ha en sådan otrolig tajmning med både Nobelpris och Metoo för sin kommande film? Vilka guilty pleasures har Martina och Gunilla?

Snille och smek – här är akademiledamotens novell

En manlig ledamot av Svenska Akademien har för 20 år sedan skickat en sexnovell till en känd kvinnlig författare, rapporterar Aftonbladet.Ankan kan med rodnande näbb publicera valda delar av

Ja må Herbert Blomstedt leva uti hundrade år

Det är som att få en aha-upplevelse av Berlioz och Berwald.Lars Sjöberg ser Herbert Blomstedt dirigera Kungliga filharmonikerna.