Sverige delas och klyftorna växer

Skånska Dagbladet

Sänkt arbetsgivaravgift med ingångsavdrag

Vi gör så att såväl ungdomar som nyanlända slipper arbetsgivaravgift de första två åren på arbetsmarknaden, de år som i regel är de svåraste. Sänkningen gäller enbart de första 16 000 kronorna av månadslönen, vilket fokuserar ingångsavdraget till de grupper som behöver den allra mest.
Utvidga rut-avdraget. Rut har skapat många jobb för dem som har det tuffast på arbetsmarknaden, gjort svarta jobb vita och gett många en start som företagare. Effekterna går att förstärka ytterligare genom att taket i rut höjs från 25 000 till 75 000 kronor årligen, fler tjänster läggs till och förstärkt rutför äldre införs.
Inför ingångsföretag. Vi skapar en ny form av företag där vi minimerar skattebyråkratin och reglerna. Det handlar om företag med upp till 250 000 i omsättning och öppnar dörrar för den som vill skapa sitt eget arbete.
Stärk civilsamhället. Företagarföreningar, hjälporganisationer, idrottsföreningar och deras nätverk är ofta bättre på att hitta vägar till jobb för nyanlända än vad myndigheterna är. Vi vill därför ge civilsamhället möjligheter att genomföra mentorsprogram, språkstöd, praktikplatser och andra insatser för att korta vägen till det första jobbet.
Satsa på kommunerna. Centerpartiet lägger 50 miljarder de kommande fyra åren på att förstärka kommunernas ekonomi, 10 miljarder mer än regeringen. Detta är extra resurser kommunerna exempelvis kan använda för att möta integrationsutmaningen, se till förbättra chanserna att få jobb genom att stärka skola och vidareutbildning.
Så vill Centerpartiet förändra inriktningen på den ekonomiska politiken, så vill vi ta ansvar för Sverige. Så visar vi att Sverige behöver ett nytt ledarskap.

view Skånska Dagbladet