Kräver krismöte efter dödsfallet på Hansan

Skånska Dagbladet

MALMÖ Det var en kvinnlig medlem i Neuroförbundet som avled ensam på en allmän toalett på Hansacompagniet.
Förbundets ordförande Lise Lidbäck träffade kvinnan samma dag.
- Nu får det vara nog! Vi kräver ett ministermöte och förändringar!

Skånskan berättade i gårdagens tidning om att en funktionshindrad kvinna hittades död på en av Hansacompagniets toaletter på söndagen.
Kvinnan i 55-årsåldern hade en ms-diagnos (multipel skleros) hade en kraftig funktionsnedsättning och var rullstolsburen.
Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck är upprörd över omständigheterna.

– Hon finns inte längre finns kvar i livet hos sina nära och kära. En bidragande orsak till detta var att hennes rätt till personlig assistans hade skurits ner. Försäkringskassan hade beslutat att hennes behov av tid för toalettbesök och dusch skulle dras ner. Trots att kvinnan hade blivit sämre och kunde styrka ett ökat hjälpbehov via läkarintyg, säger Lise Lidbäck i ett uttalande.
Efter Neuroförbundets neurologikonferens i Malmö besökte den 55-åriga rullstolsburna kvinnan Hansagallerian i väntan på färdtjänsten och besökte där toaletten. Hon hade alltså inte någon personlig assistent med sig som hon haft tidigare i livet.

Inne på den låsta toaletten fastnade hon sedan i en hängande kroppsställning och kunde varken nå larmknappen eller ta sig loss för att komma ut.
Vakterna på shoppingcentret missade att kontrollera den låsta toaletten vid stängningsdags och först klockan tio dagen efter hittades hon död av en lokalvårdare.
Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck träffade kvinnan samma dag i Malmö på Neuroförbundets konferens om neurologi.
– Hon hade ingen assistent med sig, men ville så gärna gå på konferensen. Det är hennes mänskliga rättighet att få delta i samhällslivet. Det är regeringens skyldighet att tillse att landets medborgare, med de alla största behoven, får sina behov tillgodosedda.

-Nu är det mer än nog! Vi kräver nu omedelbart ett möte med regeringen genom Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, med ansvar för landets funktionshinderpolitik. I vårt land ska ingen behöva plikta med livet, ensam fast på en allmän toalett, bara för sin önskan om att ha samma livsmöjligheter som alla andra, (SkD)

view Skånska Dagbladet