Hundratals barn hade letat sig till Karlstad universitet under måndagen. För nionde året i rad anordnades Barnens universitet där de yngre under sex måndagar får träffa forskare inom olika ämnen.

Först ut i år var duon med Martin Österberg, universitetslektor och forskningsassistent i biologi och Olle Calles som är universitetslektor och docent i biologi. De förespråkade för ålens överlevnad och informerade om hur alla kan hjälpa till för att stoppa den från att utrotas helt.

– 1970 kunde vi knappt ta ned en håv i vattnet utan att få med ålar på vägen upp. 1996 hade antalet minskat med hälften och 2007 fanns det knappt några kvar och det blev panik, säger Martin.

Hoten hade blivit för stora. Fiske i haven med ryssjor, parasiter, gifter och den globala uppvärmningen slog hårt mot ålen. Stora insatser genomfördes för att öka beståndet igen genom bland annat inplanteringar och galler vid vattenkraftverk.

– Genom att lägga galler vid vattenkraftverken och borra tre hål vid sidan av de farliga turbinerna så kunde de större fiskarna simma genom dem och undvika att bli skadade. Det har även hjälpt oss i vår forskning då vi kunde se hur många de var och i vilket tillstånd.

Barnen som var på besök fick inte bara teoretisk information utan fick även se när forskarnas assistent Johan byggde en ålyngelledare. Ett par brädor, pinnar och en gummimatta som de blötte ned med vatten blev den perfekta förflyttningsvägen för fisken.

– Det tar i princip bara fem minuter och hjälper många små ålar. De kan klättra på land via blöta lodräta väggar och kan på så vis ta sig förbi de dödande vattenkraftverken. Rätt otroligt.

Avslutningsvis lät de barnen komma fram och både kika på ålarna som befann sig i stora akvarier på scenen för att stifta närmare bekantskap med fiskarna.