Skolelev förföljdes av en förälskad man

Skånska Dagbladet

TOMELILLA En manlig elev blev så förälskad i en 25-årig kvinna på en skola på Österlen för två år sedan att han blev en svår plåga för henne, eftersom hon avvisade hans känslor.

Mannen vägrade att inse att kvinnan inte ville ha med honom att göra redan vid den första kontakten på skolan hösten 2014.
Han började stirra efter kvinnan och förföljde henne även utanför skolan. Han bedyrade sina känslor genom att mejla en bild på en blodig arm där han ristat in kvinnans namn. Hon hittade hjärtan på sitt skåp och på en bänk i skolan med hennes namn.
Skolkuratorn hade samtal med mannen men förgäves. Inte ens kontaktförbud som meddelades i augusti 2015 stoppade honom.
Han fortsatte att söka upp henne på nätet och mejla bilder. Han skickade en ledsen katt och en ledsen pojken för att visa hur ledsen han var och hoppas att hon skulle ändra sig och bli kär i honom. Och han beställde också en blomsterbukett till kvinnan på hennes födelsedag.
Hon kände starkt obehag av mannen och hon fann det hotfullt att han hotade att skada sig själv om hon inte ville vara med honom. Obehaget övergick till rädsla och hon mådde mycket dåligt och kände sig inte trygg i skolan.
På Ystads tingsrätt förklarade mannen att hon hade uppfattat hans handlande felaktigt. Han ville bara förklara för kvinnan hur mycket han tyckte om henne och att det inte är så lätt när man blir kär i någon.
Han ångrar i dag vad han har gjort mot kvinnan och säger att han inte ska ta kontakt med henne igen.
Att han gick fram till kvinnan på ett bibliotek trots kontaktförbud förklarar han med att han ville be om ursäkt för sitt handlande.
Han dömdes häromdagen till olaga förföljelse till 75 timmars samhällstjänst och 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Tingsrätten tog hänsyn till att han inte tidigare dömts för brott och att han lever under ordnade förhållanden.

view Skånska Dagbladet