Migrationsverket lämnar Frostavallen

Skånska Dagbladet

höör Asylboendet på Frostavallen öppnade under snabba former hösten 2015. Ett år senare säger Migrationsverket upp avtalet eftersom man inte längre behöver platserna. Nu kan 160 asylsökande tvingas lämna Höör.

Delägaren till anläggningen på Frostavallen, Ulf Andersson, var inte överraskad av fredagens besked från Migrationsverket.
– Det är en naturlig del sedan Sverige stängt gränserna, säger han till Skånska Dagbladet.

SkD har tidigare rapporterat om att Migrationsverket har behov av allt färre platser sedan flyktingströmmarna till Sverige minskat. Senaste prognosen säger att knappt 35 000 asylsökande anländer under 2016. En prognos som troligen kommer minska något.
I fredags meddelade Migrationsverket att man säger upp avtalet i den så kallade upphandling tolv som gjordes förra hösten. Det innebär att 7 458 boendeplatser försvinner eftersom det saknas behov för dessa. Lika många asylsökande kommer därmed få ett nytt boende fram tills att beslut om eventuellt uppehållstillstånd fattas.

Med i upphandling tolv fanns Frostavallen som är ett av många direktupphandlade boenden som påverkas. Någon gång mellan den 7 och 18 november är det tänkt att flytten från Frostavallen ska ske.
På måndagen fanns ingen mer information till de 160 asylsökande, den stora merparten från Syrien, som bor på Frostavallen.
– Migrationsverket kommer att meddela varje person och det är inget som vi som ägare behöver veta, säger Ulf Andersson.
Per Sörensen på Migrationsverkets boendeenhet i Norrköping säger till SkD att man i första hand tittar på egna lägenhetsplatser i främst lokalområdet. Han utesluter ändå inte att det kan bli tal om längre flyttar. Något som drabbade ett 60-tal asylsökande som i september flyttade från campingen Grottbyn i Höör till jätteanläggningen Pite havsbad.
– Vi kan inte undvika att det blir tal om Pite havsbad. Där har vi full styrning och det är faktiskt en jättefin anläggning. Allt boende för en asylsökande är tillfälligt fram tills att beslut är fattat, säger Per Sörensen.

Nätverket Tillsammans Höör hade under söndagen ett krismöte gällande situationen för de boende på Frostavallen. En av initiativtagarna, Ulla Premmert, besökte Frostavallen under måndagen.
– Stämningen här är förfärlig. Det är väldigt mycket oro. Vi inom nätverket tittar nu på om vi på något sätt kan ordna boende, säger Ulla Premmert som tycker att Migrationsverket agerat huvudlöst.

Frågan är vad som händer med Frostavallen när anläggningen till stora delar töms i slutet på november. Kvar finns Höörs kommuns boende för ensamkommande flyktingbarn där hyresavtalet sträcker sig till och med 2017.
– Vi har ett långsiktigt mål och kommer inte stiga av Frostavallen. Vi kommer vilja berätta mer men först måste vi veta mer själva, säger Ulf Andersson från ägaren Höör Hotell och Konferens AB.

view Skånska Dagbladet