Efter att ha rehabtränat efter en axeloperation hela sommaren hade Tomas Skogs maximal otur då han i det som var säsongens första tävlingsmatch för hans del, i CHL mot Sparta Prag, skadade den andra axeln.

En och halv månad senare är Skogs nu redo för comeback.

– Väldigt skönt, under hela min karriär har jag aldrig varit med om en sån här säsongsinledning, säger Morasonen.

• Hur är matchformen?

– Den är nog riktigt usel förmodligen, skrattar Skogs.

– Men jag har tränat på riktigt bra. Men hockeyorken och hockeytajmingen kommer när man börjar spela matcher – den kan man aldrig träna sig till, säger Skogs som började träna med laget igen i torsdags men då i en gul tröja som innebar att han inte var tacklingsbar.

På måndagen körde han dock för fullt.

– Det medicinska teamet ville ta det steg för steg för att se så det inte blev några bakslag. Men några såna har det inte blivit.

Färjestadstränaren Leif Carlsson är givetvis glad att åter ha 32-åringen tillgänglig.

– Han kommer att vara med i matchtruppen, men sen får vi se hur vi väljer att formera laget, säger Carlsson som menar att det finns frågetecken för Anton Grundel och Mikael Wikstrand medan Sebastian Erixon fortfarande är indisponibel.

Med tanke på det tuffa matchperiod FBK är inne i öppnar Carlsson för att rulla runt på mycket folk.

– Det kan bli så att vi till exempel spelar med 13 forwards. Men allt beror på vilka backar som kommer vara tillgängliga.

Förutsättningarna inför returmötet i sextondelsfinalen är enkla. Efter Liberecs 4–1-seger förra veckan går Färjestad vidare vid seger med fyra måls marginal. Skulle FBK-vinsten bli tre mål väntar först tio minuter sudden death, slutar den mållöst avgörs sextondelsfinalen på straffar.

Men för att nå dit krävs en helt annan FBK-insats jämfört med förra veckan då man aldrig var nära att störa tjeckerna vars seger kunde ha varit ännu större.

– Det behövs nog en 180 gradig vändning i vår prestation. Nu tycker jag dock även att Liberec är den bästa motståndaren vi mött den här säsongen, men vi måste upp på en helt annan nivå för att kunna vända, säger Carlsson som vill se samma intensitet som mot Frölunda.

– Vi vill hitta stabilitet i vårt nya spel. Mot Frölunda klarade vi av att spela i 60 minuter på det sättet vi vill spela.

Då matchades amerikanska stjärnvärvningen Tim Stapleton som ytterforward efter att tidigare gått som center. Räkna med att han fortsätter i den rollen.

– Tanken var att Tim skulle kunna känna sig lite mer fri och släppa loss vid sidan av en så rutinerad center som Linus Persson. Och även att ”Lilliz” skulle få samma känsla. Jag tycker den formationen var helt okej och skapade en del, det är mycket troligt att de får fortsätta tillsammans.