Beskedet var lika drastiskt som det kom plötsligt – i en intervju med Göteborgs-Tidningen berättade Jokarjos vd Bert Karlsson att 40 av bolagets 44 asylboenden ska avvecklas vilket dessutom innebär att ungefär 500 anställda varslas om uppsägning.

Det är en direkt konsekvens av att antalet nyanlända har minskat varpå antalet privatägda asylboenden inte behövs i samma utsträckning som tidigare och är ett beslut som fattats av Migrationsverket.

– De har bestämt att vi ska avveckla alla fram till början på nästa år, men vi har inte fått några klarare besked om exakta datum och så. Det är helt och hållet Migrationsverket som beslutar, säger Emil Ahmetbasic, verksamhetschef på Jokarjo.

Avvecklingen sker stegvis där de nyaste ska avvecklas först, följt av dem som finns i äldre upphandlingar. Och det är ju då inte bara Jokarjos verksamhet som drabbas, det är många privata aktörer på marknaden som får samma besked från Migrationsverket.

– Jag förstår bara inte hur det här ska kunna gå så snabbt, det hänger jag inte med på. Hur de ska kunna klara av att göra det här på ett bra sätt på så kort tid, säger Emil Ahmetbasic.

Helgens besked innebär alltså att fyra av de 44 boendena väntas bli kvar, åtminstone i det här läget. Tillsammans med Lasarettet i Filipstad och två västgötska boenden är Wermlandia i Ekshärad ett av dem som inte berörs nu, men avtalet går ut med dem samtliga i september nästa år och vad som händer efter det vet ingen idag.

Platschefen Stefan Lindberg togs helt på sängen när han fick höra nyheten i lördags och kastade sig på telefonen för att få veta om Wermlandia också skulle avvecklas inom ett par månader.

– Wermlandia blir kvar, det är det enda jag vet i och med att jag jobbar som platschef, något annat vet jag inte, säger Stefan Lindberg.

– Man blir lite chockad. Jag ringde upp och frågade bara om jag kunde få ett kort svar om Wermlandia skulle bli indraget, och då sa de bara "nej, det är ni inte".

Kollegan Stefan Carlsson på Hotell John var inte lika överraskad utan ser utvecklingen som ganska väntad.

– Vi kanske har 80 procents beläggning, och vartefter de tömmer ur så fylls det inte på. Det försvinner tio och kommer en liksom, säger Stefan Carlsson, platsansvarig på Hotell John i Filipstad med nio anställda och plats för 141 boende.

– Det här hade Migrationsverket gått ut med för länge sedan och vi vet ju hur det ser ut med tillstånd och hur mycket folk som kommer in och som kommer ut, så det här var väntat.