Tingsek släpper fram nostalgin

Skånska Dagbladet

Minnesbilder från barndomen, dofter och färger som kommer tillbaka vid promenader i den gamla hembyn Södra Sandby, toner och ackord som sjunkit in i hjärnan genom åren. Efter fem år är Tingsek tillbaka med ett nytt album med det passande namnet Amygdala.
– För första gången har jag lyckats göra det album som jag alltid har velat göra, säger han.

Amygdala är det område i hjärnan som hanterar känslomässiga minnen. När Magnus Tingsek letade efter att passande namn till sitt album och hittade ordet kände han genast att det var rätt.
– Jag googlade på minnen, tankar och nostalgi för jag ville hitta en inspirationskälla till namn. Upp kom Amygdala. Jag läste om det och kände: ” Det är ju exakt vad jag ville ha!”
Den 14 oktober kommer Amygdala och artisten kan knappast vänta på att almanackan ska visa rätt datum.
– Jag hade helst släppt albumet dagen efter det var klart, säger han.

Vi träffas på ett kafé i Malmö några veckor innan albumsläppet och det går inte att ta fel på att Tingsek är inne i ett gott flöde och har tagit ett viktigt steg i sitt musikliv.
Han har satsat rejält på musiken i 20 år och de senaste elva, sedan första soloplattan 2005, har han kunnat leva på sin musik.
– Det har varit upp och ner och månad för månad. Så är det fortfarande. Jag har kämpat på och det har gått bra. Jag har lyckats göra exakt det jag vill göra och tjänat tillräckligt för att kunna ta ett lån och köpa kläder. Det blir inget pensionssparande, men jag klarar mig och det är lyxigt, säger han med ett skratt.

Att han gör mycket själv, har eget skivbolag och äger sina egna inspelningar är en klar fördel.
– Det gör att det är jag som får pengarna som kommer in. Och att ha det så valde jag tidigt.
Sina två första plattor gav han ut på bolaget Universal Music 2005 och 2006.
– Det var speciella år i mitt liv. Jag kan inte greppa hur jag tänkte då. Det enda jag vet är att det fanns en målmedvetenhet kring att göra det jag ville göra. Jag kände att om jag skulle dansat efter någon annans pipa så hade det inte funnits någon anledning att göra musik. Musik är min passion och det hade dödat min passion att göra något inom den branschen som jag inte gillar. Den känslan gjorde att det inte var den bästa matchen med mig och ett stort bolag.

2009 startade han egna bolaget World Of It’s Own Recording, men han säger inte nej till att samarbeta med andra bolag i framtiden. Till exempel när Amygdala ska ut i världen.
– Jag har ingenting emot stora bolags sätt att arbeta och jag kan inte sitta med mitt eget bolag och göra en amerikansk release, konstaterar han.
Tingseks fyra första plattor gick i rasande fart, men den här gången har det alltså dröjt fem år sedan senaste släppet.

Hur kommer det sig?
– Den finns många anledningar. Den viktigaste är nog att jag ville hitta en ny växel, både i min musik, mitt textförfattande och i mina produktioner. Sitter man och gör en platta per år så hinner man inte experimentera. Under de här åren har jag experimenterat väldigt mycket med mitt sound och min röst. Jag har samlat på mig material, jag har en mapp med oanvända låtar som är många gigabyte. Det är säkert 30-40 låtar som jag inte använt.
Tingsek har också jobbat med andra artister, bland annat har han samarbetat med amerikanske soulstjärnan Allen Stone. Han har producerat Allens platta och varit förband på hans turné.
– Vi gjorde 55 gig på 60 dagar, vi gigade varje dag i 40 delstater. Där utvecklades min röst jättemycket.

På Amygdala har Tingsek också samarbetat ovanligt mycket med andra.
– Nu har jag kommit till en viss insikt att på något sätt ta ner de väggarna jag haft mot samarbeten. Jag har varit rädd att lämna ut mina små älsklingar åt någon annan. Så har jag inte alls känt denna gången. Måns Mernsten har varit medproducent och har tagit nattskiften när jag gått hem för dagen. Det har jag inte vågat innan, att släppa ifrån mig saker på det sättet. Carl Granberg har mixat, sedan har jag kommit in och haft den slutgiltiga touchen. Att låta andra sitta och leka med mitt material utan att jag varit där har känts nytt.

Nu är det många fans som väntar på nya plattan och fanskaran har så sakta växt genom åren.
– Framför allt i utlandet, där växer det för varje dag. Det är mycket musiker och artister som lyssnar. Det går sakta, men jag har inte bråttom, jag kommer inte att ha bråttom med den här plattan heller. Jag kommer inte att åka runt och bara mata. Det får ta sin lilla tid att sjunka in. Klart att jag kommer att jobba stenhårt med det, men i min takt.

Vad har du fått för respons på första singeln?
– Fantastisk respons. Folk är eld och lågor och det känns som om jag har en liten annan tyngd i branschen nu än förra gången jag släppte musik. Jag har mer respekt med mig.

I november ger sig Tingsek ut på en turné med nya plattan i bagaget. Han spelar bland annat i Lund den 12 november, Malmö den 18 november och Helsingborg den 24 november.
– Och så ska jag lägga ut krokar under hösten för att släppa skivan utomlands med allt vad det innebär. Det blir kanske någon liten promotur. Nästa år blir det en stor sommarturné i Sverige och Europa. Sedan får vi se vad som händer.

view Skånska Dagbladet