Lögner från SD i debatten om upphandling

Lögner från SD i debatten om upphandling

Eskilstuna-Kuriren

Oscar Sjöstedt, Björn Karlsson och Kim Fredriksson, samtliga från SD, försöker i Eskilstuna-Kuriren (1/10) förklara varför de tillsammans med de borgerliga partierna vill stoppa regeringens förslag om att företag som vill erbjuda sina tjänster till stat och kommun också måste betala sina anställda löner som går att leva på. I dag ser vi hur oseriösa företag som betalar så lite som 27 kronor i timmen konkurrerar ut svenska företag med rimliga villkor i offentlig upphandling.

Istället för att arbeta för att svenska löner ska gälla i Sverige vill Sverigedemokraterna nu hjälpa de företag som exploaterar utländsk arbetskraft och driver ner lönerna för alla som jobbar i Sverige. De som röstat på Sverigedemokraterna i tron att partiets besked om att stå upp för svenska löner och villkor har all anledning att känna sig väldigt lurade och besvikna. Jag förstår därför att Sjöstedt och SD ogärna står för vad de tidigare har sagt och lovat. Däremot har jag ingen förståelse alls för när man tar till rena lögner i den politiska debatten. SD-trion skriver: "Med Shekarabis lag kommer man att kunna ställa krav på svenska företag att ha upp till 30 procent utlandsfödda i arbetsstyrkan." Något sådant förslag existerar överhuvudtaget inte utan är påhittat av SD:s debattartikelförfattare.

Vidare skriver trion felaktigt att den nya upphandlingslagen försvårar för svenska småföretag. Fakta är att regeringens politik stödjer de seriösa men inte de oseriösa företagen oavsett storlek. Förslagen i det nya upphandlingsregelverket innehåller regler som särskilt främjar de seriösa små och medelstora företagens deltagande i offentlig upphandling. Det handlar bland annat om gräns för omsättningskrav som en myndighet får kräva.

Det är sällsynt olyckligt att det är just Sverigedemokraterna som avslöjas med direkta och medvetna lögner i en debattartikel. Flera medier har alldeles nyligen uppmärksammat att en sverigedemokratisk partitjänsteman skrivit falska debattartiklar och dessutom haft oklara kopplingar till Ryssland, vars regim är känd för att sprida desinformation. Tjänstemannen har visserligen lämnat sin tjänst men metoderna verkar tyvärr har blivit kvar på Sverigedemokraternas partikansli.

Fredrik Olovsson (S)

ordförande i finansutskottet

view Eskilstuna-Kuriren