Synd att investering kom så sent

Södermanlands Nyheter

Nu vill Oxelösunds kommun slanta upp 12 miljoner för storboende med lägermöjligheter på Ramdalens IP. Kul! Men det är så synd att inte ens hälften av den investeringsviljan fanns 2009. Året när den klassiska bandysporten dödades i Oxelösund ger mig fortfarande obehagliga idrottsminnen.

Entusiasterna i Vrena IF – med stomme från Oxelösunds IK – var sista hoppet för bandyn här i trakten. När isen på den dyra kombianläggningen vid Rosvalla aldrig ens testades på ett seriöst sätt – en skandal i sig – så var det bara en tidsfråga innan även bandyhjälten Benny Wahlberg fick ge sig.

Men den egentliga bandystriden hade ägt rum 2009, i Oxelösund. Dråpslaget kom när ett nämndbeslut (!) plötsligt innebar en nedläggning av bandyisen. Det kämpades emot detta beslut. Oxelösunds Bandy AB (OBAB) och Miljöpartiet hade krattat för ett regnbågsbeslut med stöd av alla partier utom Socialdemokraterna. För drygt en miljon kronor per år skulle OBAB bygga och driva en konstisbana – plus ta över driften och ägandet av fastigheterna på Ramdalens IP. OBAB skulle för de pengarna även fixa ett kort skidspår och hade ett stort förbundsbidrag på lut.

Längdskidsporten i Sörmland växer igen men skulle behöva konstsnö. Och stor isyta används ju även av allmänheten. Vid det laget var de tidigare trätande fotbolls- och bandysektionerna OIK överens om att ha var sin plan. Tänk ytterligare ett steg med konstgräs även på bandyplanen. Det hade gett enorm potential till det nu projekterade lägerboendet ... mycket gick förlorat året när utomhussporterna vintertid offrades.

SPORTCHEF

0155-767 48

view Södermanlands Nyheter