I dagarna går startskottet för älgjakten i Värmland. Men jaktlagen har i många fall hög medelålder och på vissa håll till och med svårt att få ihop folk för älgjakten. Samtidigt är intresset för att ta jägarexamen fortsatt högt. Hur går det ihop?

– Intensivutbildningar har blivit väldigt populärt på senare år. En stor grupp som väljer den snabbare vägen är människor som behöver jägarexamen i jobbet. För många affärssammankomster läggs numera på gods där det ska jagas och för att kunna vara med behöver du en jägarexamen. Men, det ska sägas, alla intensivutbildningar är inte dåliga. Flera i Värmland är bra. Däremot, runt Stockholmsområdet, där finns det många som är riktigt usla... säger Niclas Kilhage, handläggare för viltfrågor och natur på Studiefrämjandet i Värmland, en jägare som själv är skytteinstruktör och håller i flera jägarkurser varje år.

Studiefrämjandets kurser tar en termin att genomgå. De lockar en annan typ av människor, säger Niclas Kilhage.

– Som är intresserade av att sitta och diskutera saker. Man hinner gå igenom vapensäkerhet ordentligt, pratar om eftersök och om skog- och viltliv. Det blir fler och fler tjejer på kurserna och det tycker jag är väldigt bra.

Naturvårdsverket ska snart vara klara med sin utredning som syftar till ett beslut om att teoriproven ska bli mer komplexa. Tanken är att proven ska kunna göras digitalt och innehålla flera hundra frågor som slumpas ut.

– Det skulle göra provet betydligt mer oförutsägbart. Generellt kan jag säga att en tredagarskurs som utlovar jägarexamen, det svider lite i mig. Frågan är om det är möjligt, säger Daniel Bladh, handläggare på Naturvårdsverket.

I början av 2017 ska Naturvårdsverket bestämma om det ska införas slumpmässigt genererade prov som avläggs digitalt. Förbunden har ställt sig positiva och mycket tyder på att det blir så. Därefter får verket utvärdera om den åtgärden räcker.

Samtidigt är medelåldern hög bland jaktlagen. Att barnen per automatik nästan ska fostras in i jaktlagen har försvunnit på många håll, menar Karl-Johan Nordkvist, jägare sedan många år och sedan länge aktiv i Karlstads jaktskytteklubb.

– Det är inte så längre. Nu är det vi gamla gubbar som håller på. Många bryr sig knappt om att jaga längre heller, eftersom det är så dåligt med älg.

– Jag har hört många som inte bryr sig om att arrendera jaktmarker längre. De tar pengarna och gör något annat för dem. Som att åka till något gods i Sörmland och jaga vildsvin. Jättebra jaktmarker, det är klart att det kostar en slant men det gör arrendet också, säger Niclas Kilhage.

Sedan några veckor tillbaka har det trots allt smällt en del vid jaktskytteklubbens träningsbanor på Sörmon när jägarna skjuter in sina vapen inför jakten. Det är trots allt något visst med jakten, menar Karl-Johan Nordkvist och Niclas Kilhage.

– Men också att bara ta med hunden ut efter jobbet för att se om det finns något småvilt ute... Sätta sig på en sten och lyssna på tystnaden. Det är fantastiskt, säger Niclas Kilhage.