En vändpunkt för kampanjen?

Skånska Dagbladet

OPINION

Filmklippet som i helgen läckte, där Donald Trump brer ut sig om sin rent ut sagt häpnadsväckande kvinnosyn, är talande. Inte minst hanteringen av skandalen säger mycket om vad det är för presidentkandidat som aspirerar på sätet i Vita huset.
Redan när det under våren började framstå som alltmer ofrånkomligt att Donald Trump faktiskt hade en reell chans att bli republikansk presidentkandidat stod det klart att en förskjutning skett inom amerikansk politik. Gamla spelregler gällde inte längre. Den amerikanska valrörelse som äger rum i år liknar inte någon valrörelse tidigare – någonstans. Genom att ständigt förskjuta gränsen för vad man, på ett rent formellt plan, kommer undan med som presidentkandidat har Trump kommit att bli lite av ett politikens mysterium.
Det skrämmande är att Trump hela tiden tycks ha lyckats flytta fram den så kallade gränsen. Hittills har misogyna och rasistiska uttalanden passerat med bibehållet, om än pliktskyldigt, stöd från de tyngre partiföreträdarna.
Nu tycks alltså en vändning ha skett åtminstone inom Republikanerna.
Det var under en bussresa i samband med en filminspelning 2005 som Trump gjorde uttalandena som nu på allvar fått tunga republikanska företrädare att gå ut med såväl avståndstaganden som rena krav på att kandidaturen ska dras tillbaka.

Videosekvensen visar tydligt hur Donald Trump, som vid tillfället dessutom var nygift, talar om att han ständigt blir attraherad av vackra kvinnor och då börjar kyssas. Han tillägger att han kommer undan med att göra vad som helst, eftersom han är ”en stjärna”. Mest uppmärksammat i klippet är Trumps citat tillika uppmaning om att ta kvinnor ”mellan benen”.
Under lördagen ställde Republikanernas talman Paul Ryan in Trumps medverkan i en stor kampanjaktivitet och inkallade vicepresidentkandidaten Mike Pence som ersättare.
Även Pence uteblev dock under mer oklara former och under helgen följde flera hårda, fördömande ord mot Trump från tunga republikanska företrädare.
Bland annat John McCain, presidentkandidat 2008, har svängt i sympatifrågan och säger sig nu inte kunna stödja Trump. Inflytelserika Condoleezza Rice, utrikesminister under George W Bush, uppmanar nu rentav Trump att kliva av.
Det råder ingen tvekan om att klippet innebär en uppenbar brännpunkt för Trumps del och skälen är fram för allt två. Självklart är uttalandena i sig extrema, till och med för att komma från Trump.
Dels kan det han säger sig trots allt tolkas som uttalade uppmaningar till sexuella trakasserier, dels använder han ett mycket grovt språkbruk när han gör detta.

Hur Trump hanterat situationen är i sig allvarligt för vilken bild han nu ger av sig själv. Han hade kunnat konstatera att klippet är elva år gammalt, och att han uppriktigt är ledsen för hur han då uttryckte sig.
Istället gjorde Trump ett uttalande om att han är ber om ursäkt ”om någon skulle ha tagit illa upp” och övergår sedan till att kritisera Clintonfamiljen i nästa andetag.
Bisarrt starka ord användes, som till och med sägas uppmana till brottsliga handlingar, och Trump tar i det läget inte ens avstånd.
Den smutsighet som valrörelsen förutspåddes bestå i utspelar sig just nu framför våra ögon och Trump bidrar till del stor på egen hand.

view Skånska Dagbladet