Halvmesyr till avgång räcker faktiskt inte

Skånska Dagbladet

OPINION

Trycket tycks ha blivit hårt och den sverigedemokratiska riksdagsledamoten

Anna Hagwall avgår efter sin konstiga och rent ut sagt antisemitiska motion.

Detta kommunicerades under helgen ut och det kan förefalla vara ett vällovligt krafttagsbesked att partiledningen under helgen följde upp den uppmärkssammade situationen med pressmeddelanden om att Hagwall nu lämnar sina politiska uppdrag. Hon avgår alltså från riksdagens skatteutskott och även som som intern sammankallande i Sverigedemokraternas skattepolitiska arbetsgrupp. När det gäller hennes riksdagsplats som sådan, i sig en relativt tung position, nöjde sig partiet med att Hagwall lovar att inte ställa upp till omval och därmed kunna fortsätta som ledamot – om två år.

Den här halvmesyren till avgång väcker frågor. Om nu Sverigedemkraterna verkligen tog denna osmakliga antisemitism på allvar, hur skulle det då kunna vara acceptabelt att hon fortsätter i riksdagsgruppen som vanligt?

Visserligen kan varken partiedlare eller gruppledare formellt avsätta förtroendevalda, men frågan är hur hård man har varit. För som det nu kommunicerats kommer många väljare ändå uppfatta det som att Hagwall avgått. Det väljarna nu läser och sedan kommer minnas är ”avgång”.

Ett spel med orden som kan rädda kvar en antisemits plats i riksdagen ytterligare åtminstone två år? Illa.

view Skånska Dagbladet