”Vill höja kammarmusikens status”

Skånska Dagbladet

Den 21 september är det premiär för en helt ny festival i Malmö, Malmö Chamber Music. Musik i Syd vill lyfta kammarmusiken och samtidigt passa på att hylla världstrumpetaren Håkan Hardenberger, som är konstnärlig ledare för festivalen och som själv är en av programpunkterna.

Läs mer: Hardenberger tar ton för kammarmusiken

Att etablera en ny festival är en stor utmaning.
– Ja, när man börjar på noll krävs det mycket jobb, säger Musik i Syds VD Martin Martinsson. Vi har byggt det hela på att koppla festivalen starkt till Håkan Hardenberger och det har varit en medveten strategi, eftersom han är en så exeptionellt stor musiker internationellt. Att festivalen har en grund i ett budskap som är kopplat till Håkan gör det lättare än om vi bara skulle säga att Musik i Syd startar en kammarmusikfestival i Skåne.
Flera stora och internationellt kända namn kommer till Malmö, som till exempel Leif Ove Andsnes, Roland Pöntinen, Hagen Quartet och Mahler Chamber Orchestra.
Hur stort publikintresse finns det?
– Kammarmusik är inte helt lätt arbeta med och om man jämför med Ystads Jazz festival – som vi också jobbat med – så är det flera konserter där som blir utsålda. Under Malmö Chamber Music har vi flera olika varianter av konserter. Det finns lunchkonserter som är fria, mindre konserter på Palladium och konserter på Grand Öl & Mat. De sistnmända är det stort intresse för. När det gäller kvällskonserterna finns biljetter kvar.
De som är nyfikna på kammarmusik kan alltså titta in på lunchkonserterna?
– Ja, det är lite det som är tanken. Om man inte är tillräckligt intresserad för att köpa biljetter kan man ändå få smaka på det hela. Vi i Musik i Syd jobbar med att lyfta fram olika genrer och stärka intresset för dem, oavsett om det är konstmusik, jazzmusik eller folkmusik. Frilansvärlden är vårt stora uppdrag och därför har vi olika alternativ så det inte enbart blir för de redan frälsta.
För dem som är det finns det dock något extra. Malmö Chamber Music vill också lyfta genren genom att ta de stora stjärnorna till Malmö.
– Tanken med festivalen är också att höja statusen på kammarmusiken, så att man lockar publik för att det kommer så fantastiska namn som normalt inte turnerar här med kammarmusik, Som Mahler Chamber Orchestra, de har aldrig framträtt här tidigare.
Att hylla Håkan Hardenberger, ta tillvara på hans stora kontaktnär är inte minst för Martin Martinsson själv också en viktig bit i det hela.
– Jag tror att Malmö för honom blir något av en oas där han kan vara sig själv. Han kan cykla till Grand och Krinolin. I Berlin och Paris är det en limousin som hämtar honom till konserterna, säger Martin Martinsson med ett litet skratt.

view Skånska Dagbladet