BioArctic samarbetar med Abbvie

BioArctic samarbetar med Abbvie

Life Science Sweden

Stockholmsbaserade BioArctic har tecknat ett nytt avtal med det amerikanska läkemedelsbolaget AbbVie. Avtalet gäller utveckling och kommersialisering av antikroppar som BioArctic tagit fram för behandling av Parkinsons sjukdom och andra eventuella indikationer.

Antikropparna binder till alfasynuklein, som är toxiskt för nervceller när lösliga aggregat av proteinet finns i hjärnan. Dessa aggregat kan uppkomma vid mutationer i alfasynukleingenen och de ger upphov till så kallade Lewykroppar inuti nervcellerna, vilket syns vid bland annat Parkinsons sjukdom.

– Vi är mycket glada och stolta över samarbetet med AbbVie som innefattar BAN0805 och andra antikroppar mot de toxiska formerna av alfasynuklein. Antikropparna är i preklinisk fas och vi jobbar aktivt med förberedande aktiviteter inför klinik, säger Gunilla Osswald, vd på BioArctic.

De ekonomiska villkoren för samarbetet har inte offentliggjorts ännu.

Förutom parkinson utvecklar BioArctic även behandlingar mot demenssjukdomen alzheimer och mot ryggmärgsskada.

Läs även:

euro200x140EU-miljoner till innovativ behandling

Det är fullt upp för Bioarctic Neuroscience. Efter ny finansiering från EU planerar forskningsbolaget en klinisk studie med en kombinerad läkemedels- och medtechprodukt mot ryggmärgsskada.

view Life Science Sweden