Det handlar alltså om hundsport, närmare bestämt freestyle och delgrenen ”Heelwork to music”. Heel betyder fot, och i mycket korta ordalag innebär det att hunden ska följa matte (eller husse) i ett program till musik. En jury bedömer delar sedan ut poäng utifrån estetiska och tekniska kriterier.

Karlstadsbon Anita Axelsson har tidigare tävlat inom agility i 25 år, men sadlade om för några år sedan.

– Jag fastnade för glädjen i det här, man kan inte vara sur när man dansar med sin hund. Men det kräver mycket träning. Flera gånger i veckan normalt och nu inför ett mästerskap kör vi dagligen, berättar hon.

Med Emmi har Anita tävlat i såväl SM som EM och VM, med en elfteplats i VM som internationell topplacering (i lag blev det ett VM-silver i juni). Nu ska duon upp ett snäpp, är det tänkt.

– Det här är ju en bedömningssport, och därför kan det ta ett tag innan domarna får upp ögonen för en. Man får tänka till lite – jag har till exempel klätt mig för att matcha Emmi, och klarinetten spelar jag inte på utan jag använder den som rekvisita för henne att hoppa över eller snurra runt. Och så måste musiken matcha alltihop.

Anita har hittat lite jazzrockiga toner som ger ett ganska högt uppskruvat tempo. Sen gäller det att hålla nerverna i styr.

På fredag är det dags, i österrikiska Krieglach där EM i freestyle avgörs.

– För Emmi är jag inte så orolig, hon är supercool, åtminstone utanför tävlingsbanan. Där är hon jättetaggad i stället. Ibland kan hon få för sig att avsluta på ett lite annat sätt än jag tänkt, så man får vara på tårna, haha.