Marklov nybyggnadskarta

Byggahus.se
Hej!

Vi cirka två månader sedan ansökte jag om marklov för trädfällning på vår tomt. Vid ansökan var bygglov och marklov i ett dokument, så jag hade lite svårt att veta vad som skulle fyllas i då detta inte framgick jättetydligt. Vi visste att en slags karta skulle skickas med där vi ritat ut de träd som önskas fällas, men var osäkra på hur detta skulle göras, alltså om man kunde rita själv till exempel. Jag skrev även i ansökningen att handläggaren fick höra av sig om det var något som behövdes kompletteras. Vi fick sedan svar från kommunen att en karta/detaljplan måste skickas in, vilket vi egentligen visste. Men med detta svar fick vi även en nybyggnadskarta typ A bifogad. Vi detta tillfälle hade varken jag eller min sambo någon aning om vad detta var för karta, eller att den ens kostade något. Vi tänkte mer "ja men va bra, då har de skickat med en karta där vi kan rita ut våra träd som ska fällas". Med facit i hand hade man väl kunnat tänka ett steg längre, men vi har precis flyttat till hus, och har aldrig ansökt om marklov tidigare. Sagt och gjort, skickades denna karta in till kommunen och marklovet blev beviljat. Vi väntade en månad ifall grannar skulle ha några invändningar och påbörjade sedan arbetet. Vi fick en faktura hem på 1.800 kr som marklovet kostar, vilket vi var införstådda i då detta står på hemsidan.

Nu är träden fällda och vi ska snart skicka in slutbesketet till kommunen. Allt var frid och fröjd tills igår då vi fick en faktura från komunen med benämningen "nybyggnadskarta typ A" på.... 9.000 kr?!

Finns det NÅGON möjlighet att man ens kan skicka hem en nybyggnadskarta till en sökande som:
1. Inte beställt någon, eller inte ens vet vad en nybyggnadskarta är?
2. Utan att informera att den kostar 9.000 kr?

Vad jag förstår det som ska en nybyggnadskarta beställas aktivit från kommunen, och i vår kommun måste du till och med kontakta ytterligare en byggavdelning för att ta reda på kartans exakta pris beroende på vart du bor. Jag har gått igenom våra ansökningar och den information vi har fått ta del av, och det finns ingen chans att jag "råkat" besälla denna karta. Detta innebär att sammanlagt med marklovet + nybyggnadskartan blir slutpriset 11.000 kr för att få fälla TRE träd på vår egna tomt. Och detta är ju inte ens inklusive själva arbetet.... Har försökt få kontakt med kommunen och ska fortsätta under dagen, men ville ändå lyfta frågan här. Liknande erfarenheter? Detta känns jäkligt märkligt.

Vanessa
view Byggahus.se