Nytt offensivt test för Sverige: "Ska fräsa i benen"

Nytt offensivt test för Sverige: "Ska fräsa i benen"

Fotbollskanalen

På papperet är matchen betydelselös för Sverige. Bortamötet med Danmark i EM-kvalet ses främst som en chans att testa offensiven - igen.
- Det ska fräsa i benen på spelarna, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Grunden till OS-silvret i Rio de Janeiro lades via en defensiv taktik. I EM i Nederländerna nästa sommar ska Sverige spela mer offensivt och när mästerskapsplatsen säkrades i torsdags i Göteborg via seger med 2-1 fanns det vissa offensiva bitar som stämde.

I kväll mot Danmark - som ska säkra andraplatsen i gruppen och göra Sverige sällskap till EM - i Viborg ska nästa steg tas.

- Vi ska åtminstone försöka, nu är det ju ett annat motstånd, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

- När vi har boll på mittplan och är rättvända, där ska vi gå till attack. Det ska fräsa i benen på dem med djupledslöpningar.

Offensivt kommer Sverige att få klara sig utan anfallsstjärnan Lotta Schelin, som missade även Slovakienmatchen på grund av sin fotledsskada. Stina Blackstenius, sjuk senast, är dock aktuell för spel i kväll.

Däremot saknas OS-mittbackarna Linda Sembrant (höftskadad, spelade inte mot Slovakien) och Nilla Fischer (personliga skäl). Duon har lämnat landslagssamlingen. Mot Slovakien bildade Fischer mittbackspar med Emma Berglund.

- Vi har faktiskt två alternativ till Emma. Det är Ilestedt (Amanda) och "Magda" (Magdalena Eriksson), hon spelar ju som innerback i Linköping. Det är de alternativen vi har och jag tycker att alla tre är bra, säger Sundhage.

Danmark är i nuläget tredje bästa tvåa av de sex tvåor som får en direktplats till EM. Vid förlust mot Sverige måste Danmark hålla Österrike, Italien och Finland bakom sig för undvika kvalspel. De två sämsta tvåorna av åtta möts i playoff.

view Fotbollskanalen