Varje måndag anordnar barn- och ungdomssektionen i OK Tyr ett mountainbikepass där allmänheten är välkomna att delta under en träningsform som varar i en och en halv timme.

Intresset har utvecklats enormt det senaste året då det numera är över 40 barn fler än vid samma tidpunkt i fjol.

– Nu börjar vi nå taket. Egentligen är det samma stomme som är med och kör varje vecka, men vid varje träningspass dyker det upp någon som inte varit med tidigare. Vi måste dela in barnen i olika grupper och är därför i stort behov av ledare, förklarar Lisa Hällsten.

• Vad är skillnaden i år?

– Framför allt satsar vi mer på att få planerade träningspass och göra roliga övningar. Allt från hopp till balansbrädor, säger Hällsten.

– Sen har vi jobbat mycket med reklam och försöker vara noggrann med att berätta vad varje grupp ska göra innan träningspasset. För att föräldrar ska få mer förståelse och kunna förbereda på ett annat sätt.

Hennes son, åttaåriga Isac Hällsten, gör sitt första år med gruppen. Han uppskattar mycket över att vara ute i skogen med kompisarna.

– Det är jättekul. Jag brukar köra på crossbanan också. Det roligaste är att köra nedför när det går riktigt fort, berättar han.

Trots succén för barn- och ungdomssektionen så finns det fortfarande ett stort problem som de har brottats med i fem år. Ett problem som blivit ännu större efter att deltagarantalet blivit så pass mycket större.

De har nämligen ingenstans att vara. Eller i alla fall inte permanent.

– I år har vi främst haft KMTI som utgångspunkt. Det fungerar helt okej men är långt ifrån optimalt. Det är ingen bra samlingsplats här med mycket trafik runtomkring, säger Lisa Hällsten och fortsätter:

– Vi vill ha något ställe där vi kan få möjlighet att märka ut stigar, bygga ut hinder och få det till vårt eget i stället för att planera för varje enskild gång, säger Hällsten som hävdar att OK Tyr är den enda mountainbikeförening i Värmland som har problemet.

– Filipstad, Kristinehamn och Arvika har alla jättebra möjligheter med fina banor.

– Jag upplever att kommunen dödar vårt intresse och vår vilja att få det här att utvecklas. Vi har jobbat med det här problemet i flera år men det händer liksom ingenting.

Tyrstugan, som trots allt är där föreningen har sin bas, vore det ultimata även för barn- och ungdomssektionen.

– Men som det ser ut nu så är det lite för jobbig terräng för barn att cykla i. Det är just därför vi skulle behöva få ett eget område. Med tanke på hur mycket det här har utvecklats så är vi i behov av att det händer någonting snart.