Säsongen har knappt börjat.

Men Emma Dahlström har redan fått kliva överst på en prispall. Nu hoppas att hon att säsongsinledningen ska bära hela vägen till en ny start i X Games samt en plats i OS 2018.

Just nu är Dahlström hemma i Torsby efter tre veckor i Chile.

– En go start på säsongen, jag har aldrig åkt skidor i Sydamerika tidigare. Det var nytt och speciellt, det var lite mer ”laid back” än i andra skidkulturer jag är van vid. Men allting flöt på bra, säger Dahlström.

Under lägret i Chile avgjordes även säsongens första världscuptävling – den här gången i big air där åkarna gör ett enda hopp per åk.

– Det blev en riktig rivstart, jag hade bara varit på snö i några dagar innan det var dags att tävla. Min coach hade nog en tanke med det, jag brukar vara lite seg på att komma igång. Nu var det inga men, utan bara att köra igång och det var bra för mig.

Dahlström vann tävlingen i Chile.

– Jag satte ner tre bra åk, det var nog stilen på mina hopp som var avgörande. Det var tufft motstånd och skönt för självförtroendet att få en bra start.

Det där med att det var första gången på skidor i Sydamerika var förresten en sanning med modifikation. Tidigare i somras var hon där tillsammans med en annan svensk slopestylestjärna.

Underlaget den gången var dock sand.

– Det var min sponsor Gopro som frågade om jag ville med på ett event, det fanns lite budget över. Så vi åkte dit och körde sandskidåkning, byggde upp rails och lite hopp. Det kommer en film som släpps senare i höst, berättar Dahlström.

• Det låter annorlunda, hur vad det?

– Det var väldigt jobbigt att hajka upp för sanddynorna, som att springa på en sandstrand.

• Försäsong och skidåkning på en gång alltså?

– Exakt, alla bitarna på plats. Det var ganska trögt i sanden, men så fort man fick bra lutning var det som att köra i ”töigt” puder nästan. Vi tog oss i alla fall upp på världens högsta sanddyn och därifrån hade vi nästan 800 höjdmeter på ett åk. Helt galet. Det brände under fötterna när man kom ner eftersom det blev en sådan friktion.

Dessförinnan hade Emma Dahlström tagit ett extra långt brejk från skidåkningen för att ladda upp för vad som ser ut att bli en intensiv säsong med två världscuper – slopestyle och big air. Dessutom inleds OS-kvalet till Pyeongchang 2018 och så är det som vanligt X Games.

Uppladdningen inleds med ett långt landslagsläger i Stubai.

– Där lär man sig nya trick, det brukar vara bra väder och stora hopp.

Det stora målet är annars att kvalificera sig till OS 2018. Därför blir varje världscuptävling extra viktig – för att förutom att vara topp 30 på FIS-rankingen krävs det en eller två tävlingar som topp åtta för att övertyga SOK.

– Jag tror att jag har en fördel eftersom jag visat upp en del resultat under lång tid.

• Hur är konkurrensen nu jämfört med fyra år sedan när förra OS-kvalet inleddes?

– Det är tuffare, men jag har också blivit väldigt mycket bättre. För fyra år sen kom jag dessutom från en skada och mitt ”mentala game” var inte riktigt där. Jag har ett bättre utgångsläge nu.

Under säsongen väntar fem världscuptävlingar i slopestyle varav en krockar med X Gams.

– Blir jag inbjuden till X Games kommer jag att åka där.

Där kan det förresten bli aktuellt att även slopestyletävlingen avgörs i Norge – precis som big air gjorde i vintras.

– Jag vet att de jobbar på det, men de har inget kontrakt eller någon budget än så det är lite ovisst.

Annars körs tävlingen i Colorado som vanligt.

– Jag hoppas att vi kan få ett besked innan årsskiftet.

Förutom slopestyle som varit Emma Dahlströms specialitet har det den här säsongen alltså tillkommit en världscup i big air med totalt fem deltävlingar där den första alltså var i Chile.

• Kommer du satsa där också?

– Det var lite beroende på hur det gick i Chile, nu gick det bra så troligtvis kör jag i Milano och Tyskland också.

En fullspäckad säsong var det...