Sébastien Boudet, känd från tv-programmet Dessertmästarna, var inbjuden till Kil för en inspirationsdag för de kockar som arbetar i kommunens kök och det handlade om att baka bröd med surdeg.

– Det viktigaste är att använda sig av bra råvaror, ett bra mjöl är det viktigaste. I dag använder vi ett lokalproducerat mjöl, salt och vatten. Den här degen som jag gjorde i går kväll, tog mig cirka fem minuter, sen har den fått må gott i kylskåpet över natten och är klar att sätta in i ugnen. Ni behöver inget jäst utan det sköter degen alldeles själv. Knåda en deg är som att slå sina barn. Knådar du en deg är det för att bilda gluten, det behövs inte för när degen vilar så bildar den eget gluten tillsammans med vattnet i degen, berättar Sébastien Boudet.

Vid Kils kostenhet arbetar 31 personer och 20 av dem var med på måndagens utbildning. Anna Johansson arbetar som kock vid Dallidenskolan och utryckte sin glädje högt när Sébastien berättade att knåda deg behövs inte.

– Nu blir jag jätteglad när du säger så, nu slipper jag dra fram assistenten när jag ska baka nästa gång, sa Anna Johansson.

Under dagen fick deltagarna mala mjöl, diskutera olika mjölsorter och sätta sin egen surdeg.

– För er som arbetar med barn så är det extra viktigt att använda sig av bra råvaror. Ett bra surdegsbröd håller sig mycket längre en ett bröd som är bakat med jäst. Det möglar inte och innehåller inget socker, säger Sébastien Boudet.

Som fortsätter att förklara fördelen med surdegsbröd och varför det är mycket bättre att blanda degen, låta den vila i kylskåpet under natten och sätta in den i ugnen på morgonen.

– Ett tips är att ni lägger degen direkt i en form, ställer in den i kylskåpet och på morgonen när ni kommer till jobbet ställer ni in formen i ugnen. Barn gillar mjukt bröd som är hårt även fast de inte vet det och här kommer pedagogiken in varför ert surbröd är så bra för dem att äta, säger Sébastien Boudet och ger tipset att kockarna ska förklara för barnen varför vi tillexempel har våra tänder till och hur viktigt det är för kroppen att äta bra mat.

Sébastien Boudet bjöd på många skratt i sina jämförelser med dagens bagare och kockar. En generationskrock och berättade om hur de lite äldre kända kockarna sagt till honom att en deg ska knådas och att han då inte tordes säga emot.

– Kockarna var först ut att värna om att använda bra råvaror men nu börjar även bagarna inse värdet av bra råvaror, säger Sébastien Boudet.

Inspirationsdagen var möjlig tack vare de lärlings- och utbildningspengar som Kils kommun har avsatt till skolköken.