Attentatet bedöms vara ett hatbrott

Skånska Dagbladet

Skurup Kommunstyrelsens ordförande, Pierre Esbjörnsson (S), var i gång och jobbade måndagen efter att han och hans familj utsatts för mordbrand.
– Jag mår sådär, barnen mår riktigt dåligt, säger han till Skånskan.

Pierre Esbjörnsson var i tjänst på måndagen efter den fruktansvärda helgen. Han var i kontakt med Skånskan endast som hastigast. I Skurup väntade chockade paritkamrater på att samlas för att gå i genom situationen. Kommunfullmäktigeordförande Lena Axelsson (S), är samlad men djupt och illa berörd:
– Jag tycker att det är förfärligt för en familj att drabbas på det här viset. Det är avskyvärt, framför allt för barnen. Det är inte heller första gången vi är utsatta, säger hon.

Politikern Anders Hansson (V) konstaterar att när chocken har lagt sig och man vet att personerna är oskadda så kommer ilskan:
– Det är krafter som försöker tysta ner folkvalda politiker. Om det är den grupp som man misstänker är det mycket allvarligt, det är en våldsverkande organisation, säger han och fortsätter:
– Det kräver att vi fortsätter att jobba stenhårt, alla partier. Vi inom gruppen så klart, och att andra träder fram och markerar tydligt var de står.
Skånskan har tidigare berättat att Pierre Esbjörnssons bil sattes i brand natten till söndag. Bilen stod alldeles intill ett garage vid hans hem och det fanns en överhängande spridningsrisk.
På garageväggen fanns en symbol sprejad, en tyrruna, vilken används av SMR, nazistiska Svenska Motståndsrörelsen.
Polisen har rubricerat händelsen som mordbrand och hatbrott.
– När ett misstänkt brott formuleras som ett hatbrott har det särskild prioritet, konstaterar Ewa-Gun Westford, presstalesman hos polisen, och tillägger att symbolen som sprejades på fastigheten används av Nordiska och Svenska Motståndsrörelsen.
– Och de agerar politiskt, konstaterar hon.
Det finns i nuläget inga gripna eller misstänkta för den misstänkta mordbranden.

Polisen ska nu utreda händelsen, göra underrättelse- och säkerhetsarbete.
– Vi vet sen tidigare att det varit individer i Skurup och Skivarp som skapat oro för några månader sedan. Men vi vet inte om det är de som går från ord till handling. Men det här sätter händelserna i en helt annan dimension, säger Ewa-Gun Westford.
Säkerhetsarbetet vill Westford inte orda alltför mycket om av naturliga skäl:
– Det är viktigt att de inom politiken känner sig trygga, och de som de jobbar med. Men vi pratar inte om vilka åtgärder vi gör, säger hon.

Det var Marcus Willman, kommundirektör i Skurup, som var en av de första att prata med Esbjörnsson natten till söndagen. Halv fyra blev han uppringd och kommunens eget säkerhetsarbete satte igång.
– Jag tror alla blev chockade faktiskt, när det tar sig de här uttrycken, säger Marcus Willman.
Det har förekommit tidigare att både politiker och tjänstemän har hotats i sina ämbeten.
– Vi polisanmäler allt, betonar Willman och tillägger:
– Men inget av den här digniteten har förekommit.

view Skånska Dagbladet