Okänd person stal Hannas identitet

Skånska Dagbladet

MALMÖ 74 615 personer har under årets första sju månader polisanmält att de utsatts för ett identitetsintrång.
Journalisten Hanna Dockson från Malmö är en av de drabbade som nu kämpar med ilska, sömnproblem men framför allt rädslan efter att en person utgett sig för att vara henne med både namn och bild på en dejtingsajt.

– Jag rannsakar just nu allt och alla människor jag träffat både privat och i jobbet. Jag vet ju inte hur länge det här pågått innan jag i förra veckan började få sms och även samtal från okända personer. Det jag vet helt säkert är att allt är förstört, min privatperson finns inte längre. Jag kan inte byta ut mitt ansikte och hudfärg, jag är den jag är, men jag har inte skrivit det som påstås på den här dejtingsajten.
Hanna Dockson är en av allt fler svenskar som fått sin identitet kapad. Fram till den 31 juli i år har 74 615 personer anmält vad polisen benämner som identitetsintrång.
För Hanna Docksons började det i tisdags kväll med att hon fick flera sms från okända personer som ville träffa henne.
– Jag trodde det var någon som skickat meddelandet fel så jag raderade och blockerade. Men när jag dagen efter fick ett nytt sms där det stod ”Hej Hanna, vi pratade precis”, blev jag rädd, berättar Hanna Dockson, som i tio år arbetat som journalist, bland annat på Skånska Dagbladet.

Hänvisningen i sms:et var till dejtingsajten Talk4fun och med en enkel sökning kunde Hanna Dockson konstatera att det rörde sig om ett chattforum som även användes för utbyte av sexuella kontakter.
– När jag insåg att någon utgav sig för att vara ”Fejk-Hanna-Dockson” kontaktade jag sajten direkt. Men bara för att få veta att de inte kunde stänga ner kontot omgående. I stället uppmanade de mig att ta kontakt med någon av dem som skickat sms till mig och be om hjälp med bevis på vad som sagts och gjorts i mitt namn, berättar Hanna Dockson.

Hon tyckte förslaget var obehagligt, för vem vet vem som döljer sig bakom en profil, som dessutom nu hade hennes telefonnummer. Det visade sig att en man var villig att hjälpa henne och på så sätt har hon fått tillgång till skärmdumpar av en konversation där hennes fejkade profil med namn samt foto stulen från yrkesnätverket Linkedin finns.
I chatten samtalar ”Fejk-Hanna-Dockson” med mannen som får hennes mobilnumret, som är hennes riktiga, men som väldigt få har. Dessutom finns det inte att hitta på nätet.

– Med hur många hen chattat och vad som skrivits mer i mitt namn vill jag inte veta, det skulle få mig att bryta ihop totalt, säger en uppenbart påverkad och nedstämd Hanna Dockson. Hon berättar att hon nu har svårt att somna, tycker det är jobbigt att lämna sitt hem liksom att gå hem, av ren rädsla för att någon ska stå utanför och vänta på henne.
Hanna Dockson polisanmälde identitetsintrånget omgående som bara några dagar senare späddes på med sexmejl som skickades till hennes jobbmejl.
– Det gjorde mig jätterädd. Som journalist svärtar det ju dessutom ner mitt namn och trovärdighet. Det värsta är ju även att jag känner personlig skuld, fast jag inte borde. För det är ju jag själv som lagt ut bilden som används och det här drabbar ju även min familj, säger Hanna Dockson.
Polisens besked var att de inte kunde göra något och att de meddelade att de hade knappa utredningsresurser. Uppmaningen var att hon själv skulle försöka kartlägga och söka information om personen som kapat hennes identitet och gå ut offentligt för att rentvå sitt namn.
– Ovanpå att man drabbats av det här så ska jag leka Miss Marple. Jag är journalist och har vissa kunskaper, men inte ens jag orkar ju hur länge som helst. Hur är det då för andra som drabbas? frågar sig Hanna Dockson.
Men efter att en man häromkvällen ringt på dörren där hon är skriven för att komma i kontakt med henne har polisen vaknat.
– Skulle det hända igen har polisen sagt att det bara är att ringa, de kommer omedelbart, berättar Hanna Dockson.

Att hon väljer att gå ut med sin egen berättelse säger hon handlar som sagt att ge den här typen av brott ett ansikte och som sagt att försöka rentvå sitt namn.
– Jag vet ju att jag inte är ensam om att drabbas av det här. Men jag vill ju inte att mitt namn om någon googlar på det ska visas i det här sammanhanget. Och så tänker jag på alla 16-åringar som lägger ut bilder på sig själv i bikini och hur deras bilder och identitet skulle kunna hamna på helt andra ställen. Jag är ju bara en i mängden.

view Skånska Dagbladet