Skärpt lagstiftning men polisen hinner inte med

Skånska Dagbladet

STOCKHOLM Den 1 juli skärptes lagstiftningen. Den som utger sig för att vara någon annan levande person kan nu dömas till böter eller fängelse. Men polisen hinner inte utreda alla anmälningar.

– Det är ofta svårt att spåra och få fram vem som ligger bakom. Vad jag vet är det också väldigt sällsynt att någon döms. Men när man nu lyft lagstiftningen är det ytterligare en länk i kedjan som bidrar till bättre förutsättningar vid utredning av brott, säger Jan Olsson vid Polisens Nationellt bedrägericenter, NBC.

Det som förändrades den 1 juli i år är att den som utger sig för att vara någon annan levande person redan i detta momentet gör sig skyldig till ett brott utan att göra något mer i den kapade identitetens namn. Så var det inte tidigare.
– Sen är det en annan sak att vi har fruktansvärt många brott redan som ska utredas, vi måste prioritera. Men jag hoppas självklart att vi kan klara av situationen och utreda fler identitetsintrång och andra bedrägerier, säger han.
För det totala antalet anmälda bedrägerier har enligt NBC:s statistik (se faktaruta) stuckit iväg rejält under årets sju första månader jämfört med 2015.
– Allting bottnar i kortköp över internet. De här bedrägerierna har ökat med över 70 procent jämfört med förra året och det tar självklart mycket tid, säger Jan Olsson som dock tillägger:
– Men att lagstiftningen stärkts är ändå en viktig signal från samhället att man inte tar lätt på det här, det är högst allvarligt att utge sig för att vara någon annan.

view Skånska Dagbladet